Gazon aantasters

Emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug.

De emelten in hoge dichtheid zijn een ware plaag voor het gazon. De diertjes vreten niet aan de wortels van het gras, maar aan het jonge groen. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. Het gazon zal hierdoor bruine kale plekken krijgen.
Emelten van de Tipula paludosa (één generatie per jaar) veroorzaken vooral in de late herfst tot mei schade.
Emelten van de Tipula oleracea (twee generaties per jaar) veroorzaken schade in de zomer (de eerste gemeratie) en in de late herfst tot mei (de tweede generatie).

De emelten bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze ’s nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze ’s nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel. De emelten blijven de hele winter aanwezig en gaan bij zacht weer gewoon door met het eten. Wanneer de temperatuur beneden de 5º Celsius komt, komen de emelten niet meer boven de grond. Emelten zijn niet gevoelig voor vorst.

Hoe kan je het gazon controleren op de aanwezigheid van emelten?
Door bij regenachtige omstandigheden ’s nachts een stuk van het gazon met zwarte plastic af te dekken, kan je ’s morgens vaststellen of er emelten in het gazon aanwezig zijn. De emelten komen dan aan het oppervlak.
Ingrijpen is dan noodzakelijk om verdere schade aan uw gazon te voorkomen.

Emelten kunnen ook voor problemen zorgen in bloemperken en moestuinen, waar zij zaailingen en jonge plantjes doden. In moestuinen vreten emelten ook aan Sla, Kool, Aardappel, Aardbei, Kervel en Peterselie.



Engerlingen

Een engerling is de larve van een kever, behorende tot de familie van de bladsprietkevers. De meikever en junikever zijn de bekendsten hiervan. De engerlingen leven van de wortels van o.a. gras. Vooral de larven van de junikever kunnen enorme schade aanrichten aan gazons en sportvelden.
De junikever komt op dit moment op een aantal plaatsen in het midden, oosten en zuiden van ons land voor.
Planten waarvan het wortelstelsel is aangevreten door engerlingen worden vatbaar voor allerlei ziektes en plagen. Een plant kan hierdoor verzwakken en uiteindelijk sterven.


Bij een zware aantasting kunnen de zoden zo ver aangevreten zijn dat ze los komen te liggen en opgerold kunnen worden. Hieronder treft men dan de larven aan, soms wel honderden bij elkaar.
De engerlingen van de rozekever vormen een geliefd menu voor mollen en verscheidene vogelsoorten (kraaien, kauwen). Daardoor kan extra secundaire schade aan het grasveld ontstaan.




Mos


Mossen ontstaan als er weinig licht en weinig lucht bij het gazon komen. Bemesten en prikken van het gazon helpt meestal als de schade niet te groot is.

Is dit wel het geval, is een behandeling noodzakelijk.


Wij behandelen ook de aanslag van mossen en algen op tegels, tennisbanen, opritten, houtwerk, schuttingen, objecten etc.