Bedwants



Bedwants Beten bedwants


De bedwants is een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin; net vervelde exemplaren zijn lichter, maar kleuren bij. Het lichaam is breed en sterk afgeplat.

De bedwants leeft van bloed van onder andere de mens en dankt de naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed.
De bedwants prikt door de huid met zijn steeksnuit; deze bestaat uit een buisje dat bloed zuigt en een tweede dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. Hierdoor voelt men de beet niet en stolt het bloed minder snel, wat de stroom op gang houdt tot de wants genoeg heeft.
Als u uitwerpselen in de vorm van roetskleurig tot zwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kunt u last hebben van bedwantsen.

De wants is, zodra hij volwassen is, een goede overlever die maanden zonder voedsel kan. Door het afgeplatte lichaam kan het insect in de smalste spleten wegkruipen, zoals de vele plooien in het beddengoed, plinten en stopcontacten. Uitgeademde CO2 en lichaamswarmte trekken deze dieren aan.

De bedwants kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten - kleine, rode bultjes. Soms zijn rijen bultjes aanwezig; deze zijn veroorzaakt door een bedwants die gestoord werd tijdens het voeden en meerdere malen kort na elkaar geprikt heeft. De wondjes genezen over het algemeen snel; soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabd waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. In tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten
, kan de bedwants geen ziektes overbrengen.

Aangenomen werd dat bedwantsen in de westerse wereld, onder andere als gevolg van het gebruik van DDT, uitgeroeid waren. De laatste jaren lijkt het insect echter bezig aan een comeback. Vanuit Amerika heeft het insect zich verspreid. Ook in Nederland rukt het beestje op.

Bestrijding
Als de bedwants in een ruimte wordt aangetroffen dan zal de gehele ruimte moeten worden behandeld. Bij een lokale behandeling is de kans zeer groot dat men eitjes of nimfen die elders al in de kamer aanwezig zijn, niet bestrijdt en de plaag aanwezig blijft. Het is belangrijk dat, bij het vermoeden van bedwantsen, men de ruimte onaangeroerd laat totdat er een inspectie heeft plaatsgevonden. Dit om verspreiding te voorkomen.

Bij de bestrijding maken wij geen gebruik van chemische middelen. Ook vanwege de immuniteit die ontstaan is tegen deze middelen.Wij hebben gekozen voor een natuurlijke, permanente methode tegen bedwantsen door middel van de Polti Cimex Eradicator.


Cimex Eradicator