MierenTuinmieren

                           
zwartbruine wegmier         bruine mier              gele grondmier           glanzende houtmier

Alle tuinmieren zijn ± 0.4 cm lang. De koninginnen en mannetjes zijn gevleugeld. De kleuren zijn zoals de namen al aangeven.
Tuinmieren eten andere insecten en zoetigheid. Ze verzamelen honingdauw, een uitscheidingsproduct van bladluizen.
Nesten bevinden zich vooral buiten, maar de werksters komen in woningen terecht op zoek naar zoetigheid. Dit dus onbereikbaar maken voor de mieren.
Buitenshuis kan men mieren chemisch laten bestrijden en binnenshuis dmv lokaasdoosjes.    Faraomieren

Faraomieren zijn alleseters, voornamelijk vleeswaren. Ze bouwen hun nesten bij warmtebronnen, achter tegels en betimmeringen, in keukens, meterkasten etc.
Faraomieren zijn zeer hinderlijk in privé-keukens; in professionele keukens zeer ongewenst. Komen ook wel voor in ziekenhuizen. Ze kunnen bacteriën overbrengen. Ook komen ze op wonden af en kunnen onder gips kruipen. 
Bestrijding moet nauwgezet door een bestrijdingstechnicus uitgevoerd worden dmv een lokaasmethode.


 
       
        rode bosmier                    grasmier                    rode steekmier

Rode bosmieren komen algemeen voor in naald- en loofbossen, waar ze grote koepelnesten maken. Ze eten andere, vaak schadelijke insecten en zijn dus zeer nuttig.
Nesten dichtbij woningen zijn erg hinderlijk. Bij overlast een nest met mieren opscheppen en zeker 1 km verplaatsen.

Grasmieren nestelen af en toe onder gebouwen. Ze leven van andere insecten, planten en vetten. In keukens kunnen grasmieren erg hnderlijk zijn en bovendien kunnen ze bijten.
Alle levensmiddelen goed afgesloten bewaren. Buitenshuis chemische bestrijding en binnenshuis mierenlokdoosjes plaatsen.

Rode steekmieren komen voor op vochtige plaatsen in weiden, velden en bossen. Ze zitten zelden/nooit in huis, maar kunnen wel in de tuin voorkomen. Ze kunnen mensen en huisdieren venijnig bijten.
Op tijd bestrijden dmv chemische bestrijding.