Eikenprocessierups

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.

Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan. (bron: RIVM)

De stoffen die van de haren af komen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.

In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Ook andere dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.

Toch in contact geweest en klachten?

Het eerste advies na een rondje hardlopen of wandelen is de gedragen kleding direct te wassen. De haartjes gaan er in de wasmachine - het beste met 60 graden - weer vanaf. Probeer de huid af te nemen met plakband waar de brandhaartjes aan blijven plakken. De huid afspoelen met warm water kan ook zinvol zijn. Neem contact op met de huisarts bij extreme klachten.

Bestrijding

* Preventief met biologisch middel XenTari.  Door deze bestrijding wordt voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen. Hiermee        wordt dus vooraf overlast voorkomen. Nadeel is dat alle rbladetende insecten hiermee worden vernietigd.

* Wegzuigen van nesten

* Branden van nesten. Deze methode wordt door ons toegepast. We gaan hierbij heel omzichtig te werk. We bestrijden nesten    tot een hoogte van ong. 7 meter.


          

                                                                                                                                     Huiduitslag eikenprocessierups